RC: Beze stopy - Mary Torjussen


Může někdo jen tak zmizet?



Když se jednoho dne Hannah vrací domů z práce její nálada je lepší než kdy jindy. V práci se jí daří  tak, že by ji mohlo velmi brzy čekat povýšení, v pěkném domě ji čeká milující přítel a sama se sebou je také nad míru spokojená. Těší se, že si večer užije s přítelem a lahví šampaňského na oslavu. Místo toho na ni ale čeká nemilé překvapení.
Vrátí se do domu, kde na ní čeká prázdno. Po Mattovi není nikde ani stopy a navíc společně s ním zmizely i všechny jeho věci. 
Výsledek obrázku pro mary torjussenHannah zbyl dům, který vypadá, jako by v něm bydlela jen ona sama.
Jak má člověk na něco takového reagovat?

Hannah posléze zjišťuje, že mimo Mattovy věci, zmizel i veškerý kontakt, který mezi sebou měli. V telefonu na něj nenajde telefonní číslo, ani jednu jeho nebo jejich společnou fotografii a v počítači je to zcela stejné. Nikde ani stopy po jejich společném životě.
Matt jako by v jejím životě nikdy neexistoval. Všechno co jí zbylo jsou jen vzpomínky, které jen tak zmizet nemohou.

Její život se tímto dnem zcela obrací a pro Hannah je najednou všechno zcela nepodstatné. Veškerý čas a energii vynaloží na pátrání po muži, kterého se snaží zoufale najít. Pátrání na vlastní pěst není nijak jednoduché, jelikož nemá nic, od čeho by se mohla odpíchnout.
Jakoby toho nebylo málo, začne mít Hannah divný pocit, že ji někdo sleduje, a když doma začne nacházet i vzkazy, vše nabere zcela jiný spád.


Výsledek obrázku pro missing


Podzimní novinka ve sféře thrillerů, která rozhodně stojí za to. Autorka se s úvodem v knize nijak nepárá a ihned se dostáváme k hlavní zápletce celé knihy. Hannah zmizel přítel a s ním vše, co u nich doma měl. Setkali jsme se v příbězích s klasickým únosem, odchodem po rozchodu, kdy člověk pálí mosty, ale u Matta na nás čekalo něco zcela jiného. 
Proč by člověk jen tak zmizel? A proč by společně s ním zmizely i všechny jeho věci (včetně povlečení či rozdělaného kečupu)? Už od prvních stránek na nás v příběhu čeká spousta otázek a my se na ně snažíme postupně najít odpovědi. Autorka nás tak od začátku až do konce udržuje v napětí, a příběh se tak čte jedna báseň.

Velká část je tady věnovaná vedlejším postavám, které tady mají klíčovou roli, jednak k úplnému pochopení celého rozuzlení, a také v psychologickém vykreslení. Autorka si skvěle pohrála s naší myslí a předvídavostí, abychom na konci knihy zjistili, že vše bylo zcela jinak, než se na první pohled zdálo.

Příběh o Hannah a Mattovi je plný akce, napětí, nečekaných zvratů. Autorka do něj vložila originální zápletku, kterou promyslela do sebemenšího detailu, což nejlépe ohodnotíme po dočtení poslední stránky. Každá maličkost, kterou jednotlivé postavy v knize udělaly, měla svůj důvod, a před námi se tak ocitl opravdu geniálně vymyšlený thriller, který má čtenářům rozhodně co nabídnout.

Moje hodnocení: 4 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji společnosti euromediagroup
Knihu můžete zakoupit ZDE

2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Knihu jsem nějak minula, ale po tvé recenzi mě teď rozhodně zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze, kniha podle všeho stojí za to :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.