RC: Vařit dokáže každý - Matthias F. Mangold

Výsledek obrázku pro vařit dokáže každý

Kuchařka i pro úplné začátečníky v kuchyni




Jste začátečníkem v kuchyni a nevíte si rady? Máte doma spoustu kuchařek po babičce, ale žádná pro vás není ta pravá? Tak to byste se měli určitě co nejdříve poohlédnout po velmi povedené novince od nakladatelství Esence, která disponuje všemi radami, fotografiemi a vychytávkami, které se vám při přípravě vašich prvních jídel budou hodit.

Nejdůležitější u vaření je totiž zjištění, že se nejedná o nic složitého. Vyberete si ingredience, které vám chutnají, rozmyslíte si, jakou formou jídlo připravíte (pečením, smažením, vařením), a poté svou představu realizujete. Ale jak se říká, vše chce svůj čas. Žádný učený z nebe nespadl, a tak nemůže nikdo čekat, že by se z něj stal gastronomický mág ze dne na den. Velkou výhodou je, když vás práce v kuchyni baví, čímž se vám spojí příjemné s užitečným. Ale ani ten, kdo chce v kuchyni strávit co nejkratší dobu přeci nemusí umět jen ohřát polévku, no ne?


Stejně jako samotný proces "kuchařiny" je řazena i kuchařka. Nejprve musíme do všech tajů kuchyně nahlédnou (podívat se tzv. pod pokličku) a zjistit, co a jak.
Jak správně nakrájet cibuli? Jak se čistí kořenová zelenina? Jak očistit a nakrájet maso? A co trojobal?
Tak přesně takové vychytávky najdete hned v prvních stránkách kuchařky. Abyste totiž mohli pokročit dál, musíte si být jistí právě v takovýchto maličkostech. Přijde vám to jako banalita, že? Ale věřte, že i takové věci, jsou pro některé (ne)kuchaře zásadním milníkem jejich gastronomických akcí.

Pokud přelouskáte tyto stránky, jste připraveni postoupit na další level. Začínáte sekcí lehkých jídel, kde se dozvíte hlavně:
Jak dlouho vařit brambory? Vařit těstoviny v osolené vodě? Jak vykouzlit rychlou a vydatnou polévku?
Naučíme se všelijaká pesta, přílohy, předkrmy a svačinky, které vykouzlíme v kuchyni během pár minut. Do všech těchto receptů je totiž potřeba velmi malé množství surovin, čímž to jsou naprosto úžasné rychlovky, které si zamilujete.
A teď se už budete vrhnout na polévky, hlavní jídla a dezerty. Jelikož je kuchařka opravdovou bichličkou, najdete v ní opravdu skoro vše, na co si vzpomenete. Budete si moci vybrat (obyčejné) palačinky, gratinované brambory, smažené tolárky, pizzu, quiche, steak, guláš a také v dnešní době velmi moderní verze jídel pro vegany a vegetariány. A v dezertech se také dostaneme od těch jednodušších, až po panna cottu, cupcakes či domácí zmrzlinu. Po přelouskání poslední stránky, budete mít hlavu skvělých nápadů a hlavně vás popadne chuť tyto skvělé a perfektně popsané recepty vyzkoušet na vlastní pěst. 

Grafická část totiž dělá víc jak polovinu celkového dojmu z knížky, jelikož nás motivuje k tomu, abychom si oblékli zástěru a vrhli se do gastronomické sféry po hlavě. A nejlepší je na tom to, že opravdu všechny recepty, které jsou tu použity, na sto procent využijete. v některých kuchařkách jsem se již setkala s minimálně polovinou receptů, které byly buď hodně nákladné, nebo obsahovaly ingredience, které člověk jen tak nesežene. Tady se ale Matthias vrhl na osvědčenou klasiku a nastínil čtenářům recepty, při kterých se nemusíte bát velkého experimentování. A všemu se ve své knize věnoval komplexně a na plno.

Komplexnost je také vlastnost, která tuto kuchařku definuje asi nejvíce. Díky ní je kuchařka Vařit dokáže každý opravdovým pokladem pro každého kuchtíka. Postupně začnete zjišťovat, že vaření není žádná věda a po vyzkoušení snadných receptů pro začátečníky (které se vám jistě podaří) se budete vrhat na složitější a složitější a budete rozšiřovat své schopnosti, až se pro vás čas strávený v kuchyni nestane žádným utrpením.

Já osobně vařím ráda (i když slabost mám spíše pro pečení), a není tak pro mě žádná věda připravit všemožná jídla těstovinami začínaje a klasickými českými omáčkami konče. Ale i tak mě tato krásná novinka od Esence opravdu nadchla. Mám ráda kuchařky, které jsou napsané stručnou a výstižnou formou a autor si dá záležet na grafice. A přesně to také najdete zde. Nejsou tu dlouhé statě postupů, ale vše vypsané heslovitě tak, aby byl recept ucelený a jasný. Věřím, že se tato kniha stane inspirací pro mnohé začínající válečníky v kuchyni a že bude v tomto období skvělým dárkem pod stromeček.




Moje hodnocení: 5 z 5


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji společnosti Euromedia
Knihu můžete zakoupit ZDE

1 komentář:

  1. Knížka vypadá krásně, ale asi není po mě. Vaření jsem se nikdy nebála. Tak nějak sama od sebe zastávám pravidlo, že podle receptu prostě uvaří každý cokoliv..:) :D A tímhle stylem jsem sama od sebe prošla základy a už sem ve vaření tak nějak uvolněnější a víc experientuju...:) Ale stejně u mě vede pečení :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.