RC: Panský dům (1) - Anne Jacobs

Výsledek obrázku pro panský dům

Láska a válka si nevybírají čas ani místo.


Představte si dobu, kdy se pořádaly obrovské plesy, ženy chodily v módních šatech a mít vilu se sloužícími nebylo pro zámožné rodiny nic neobvyklého.
Tak přesně do tohoto prostředí nás zavede tento příběh. Naší hlavní hrdinkou se stane mladá Marie. Její život ale vůbec není jako z pohádky. Vyrostla v sirotčinci, což se na ni doživotně podepsalo a nyní nastupuje jako výpomoc do velkého sídla rodiny Melzerů. 
Díky své pracovitosti a milé povaze se postupně začne přátelit s Katharinou, nejmladší dcerou rodiny, a následně je její post pomocnice povýšen na komornou. Díky této příležitosti bude moci naplno rozvinout svou zálibu v módních doplňcích a šate, což těší nejen ji, ale i všechny okolo. Díky této pozici už nebude muset poslouchat rozkazy od personálu jako dříve, ale značně se jí uleví a na poklidnou a příjemnou práce si rychle zvykne.

Výsledek obrázku pro anne jacobs die tuchvillaJejí zdánlivě bezproblémový život se ale docela zkomplikuje, když jí do života vstoupí Paul. Dědic rodiny, u které Marie pracuje, je velmi pohledný, a pro Marii se tak stává problémem číslo jedna. Ví, že by takové pocity vůči svému pánovi cítit neměla, a tak dělá všechno proto, aby je zamaskovala a zbavila se jich.
Jak se ale posléze ukáže, Paul je také Marií okouzlen, což Marii sice velmi potěší, ale zároveň to zadělá na velké potíže. Oba si moc dobře uvědomují, že jejich vztah byl nebyl možný, ale lásce přeci jen nejde poručit.

Na Marii i Paula čekají nelehké časy, které budou zamotány láskou, ale také věcmi, které kolem nich snová třetí osoba, a o kterých doposud nemají tušení. 



Historické romány jsou velmi oblíbeným čtivem pro všechny čtenářky a konkrétně tento byl v posledních měsících velmi očekávaný. Příběh o služebné, která se dostane na krásné panství a postupně si zde začne tvořit přátele je pro čtenářky velmi atraktivní, a tak se není čemu divit, že ho najdeme v edici světových bestsellerů.

Panský dům už na první pohled zaujme svou překrásnou obálkou, která se vyloženě hodila i k období, kdy u nás kniha vyšla. Zasněžené panství nám nastiňuje, že se v příběhu ocitneme v prostředí bohaté historie, kterou známe například z pera Jane Austen.
Román byl laděn velmi pěkně, a od začátku jsme si tak opravdu mohli připadat, jako při četbě nějakého díla nám dobře známých historických brilantních autorů. Paralelu s životem Marie jsme totiž mohli hledat v Janě Eyerové či Oliveru Twistovi. Sirotčince či výchovné školy jsou totiž pro dobu, do které byly tyto romány zasazeny typické, a tak se není čemu divit, že i Anne Jacobs svou hlavní hrdinku vsadila právě sem. Už právě to, že z Marie udělala dívku ze sirotčince, zásadně ovlivnilo její charakter i následné projevy a vyjadřování. A od toho se odvíjel i celkový děj příběhu. 

Díky milostné zápletce se velmi dobře vyvážila pochmurná část Mariina života, cože je dobře. Už tak je do příběhu zasazeno docela dost negativních (a nespravedlivých) věcí, a tak je čtenář spokojený, že se Marii začne blýskat na lepší časy. Ale ani tady si autorka neodpustí "rýpnutí" a do všeho zamotá společenské postavení a konvence. Cesta za Mariiným štěstím je tedy běh na dlouhou trať, a pro čtenáře tedy není překvapením, že první díl této trilogie skončí otevřený a přímo vybízející k přečtení dalšího dílu.






Moje hodnocení: 4 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji společnosti Euromedia
Knihu můžete zakoupit ZDE

2 komentáře:

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.