RC: Ta přede mnou - J.P.Delaney

Výsledek obrázku pro ta přede mnou

Dvě ženy.
Dva životy.
Jeden byt, který obě spojuje.


Jane a Emma. Dvě ženy, které se nikdy nepotkaly a přesto je něco spojuje. Obě se ve velmi těžké životní situaci vydaly stejnou cestou a nastěhovaly se do bytu na Folgate Street. Jedna se již stala jeho minulostí a na tu druhou prostorné kamenné zdi teprve čekají.
Většinou bývá stěhování symbolikou šťastného období, ale tady nic takového nečekejme. Každá z žen prožívá svá vnitřní muka - jedna přišla o dítě a druh prochází posttraumatickým stresem po vloupání - a vidí jako jediné východisko změnu prostředí.

Byt ve Folgate Street je ale už od začátku zcela jiný než ostatní podnájmy. Jeho majitel je uznávaný moderní architekt, který ale byt nepronajme jen tak někomu. Pro uchazeče si připravil dotazník s notnou řádku otázek, který má vyselektovat pouze ty, které poté pozve k osobní konzultaci. Jen málokdo by se totiž dokázal vzdát mazlíčků, dětí, dekorací, svého nábytku, knih či fotografií, aby žil v domě, který se pyšní svým minimalistickým stylem
Už při samotném zodpovídání dotazů si obě ženy ale začnou čím dál víc uvědomovat, že právě tento byt by pro ně byl tím pravým. 
Byl by pro ně novým začátkem.
Byl by pro ně změnou, po které tolik prahnou.

Z pohledů TENKRÁT a TEĎ nám obě hrdinky začnou ukazovat své začátky v novém podnájmu, a také to, jak se tímto krokem jejich život začal měnit. Každá za sebou chce nechat určitou část minulosti, takže se upne na své nové já. Spojuje je nadšení pro změnu života, své osoby, ale na druhou stranu se mnohdy liší ve svém líčení příběhu. Obě jsou ve stejném prostředí, ale každá svůj příběh vypráví trochu jinak. Co se vlastně v tomto sterilním domě odehrálo? A co se v něm odehrává nyní?
Které ale věřit? A můžeme vůbec alespoň jedné z nich věřit?


Výsledek obrázku pro the girl before delaney

Ta přede mnou je psychologickým thrillerem věnovaný dvěma zlomeným ženám, které touží po normálním životě. Donedávna si v klidu žily ve svých starých útulných a zařízených domovech a najednou je vše jinak. Ani jedna by se necharakterizovala jako dokonalá kandidátka pro byt na Folgate Street, ale změna je přeci život, ne? Malá změna ještě nikoho nezabila.
Ze začátku je před námi spousta informací utajena. Nevíme, proč se chtějí Jane a Emma stěhovat, neznáme zvláštního architekta ani jeho požadavky. Postupně se díky příběhům z minulosti a ze současnosti budeme vše krok po kroku dozvídat a budeme si moci vytvářet profily jednotlivých postav. 
Jak ale chcete odhadnout člověka, který není psychicky zcela v pořádku? Může mluvit pravdu, ale také nemusí. Jane a Emma začínají vyprávět svůj příběh a vše je zcela stejné - chtějí udělat v životě tlustou čáru, pomocí agenta náhodou objeví byt na Folgate Street, vyplňují dotazník, jdou na schůzku..a nastěhují se. S přibývajícími událostmi se ale jejich vyprávění začíná čím dál lišit a my jsme tak na vážkách, co je pravda a co lež.

Nevěř nikomu, jen sám sobě.

Autor si velmi promyšleně pohrával s naší myslí a prostředí tajemného a až úzkostně strohého bytu jen podtrhlo napětí celého příběhu. Mít moderní byt, ve kterém je vše až do puntíku závislé na elektronice může být pro někoho splněným snem, ale tady se z toho spíše stala noční můra. Nepřetržitá kontrola a nulové soukromí jsou věci, které na psychiku člověka chtě nechtě budou působit a je jen otázkou času, než se to někde projeví.
Díky propleteným kapitolám z minulosti a přítomnosti dostává příběh už od první stránky spád, a od čtení se tak nedá odtrhnout. Sterilnost a strohost bytu, ve kterém obě hrdinky bydlí, prostupují do celého příběhu, který tak působí velmi mrazivě a tajemně až do poslední stránky. Konec je takovou thrillerovou třešničkou na dortu. Čtenáře velmi mile překvapí jeho nepředvídatelnost, a příběh tak dostane zakončení, na které se nedá jen tak zapomenout. (Stejně jako na knihu samotnou)
Letošní knižní novinka si místo ve světových bestsellerech rozhodně zaslouží a stejně tak i místo ve vaší knihovně!

Výsledek obrázku pro the girl before delaney


Moje hodnocení : 5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji společnosti Euromedia
Knihu můžete zakoupit ZDE

1 komentář:

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.