RC: Jackaby - William Ritter

Autor: Willian Ritter
Nakladatelství: Host
Počet stran: 280
Název v originále: Jackaby
Série: Jackaby (1)
AnotacePříběh detektiva, který se specializuje na paranormální jevy, překypující troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese.

Abigail Rooková právě přicestovala do Nového Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutné potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího neobjasnitelné, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého — což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborné hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že je to nelidská stvůra, jejíž existenci policie — s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea — vytrvale popírá.

„Ještě než půjdete,“ osmělila jsem se, „ povězte mi, nebydlí tu náhodou ještě někdo? Nějací podnájemníci, nebo tak něco?“
„Ana, no, hmm,“ soukal ze sebe Jackaby odpověď. „Ano, ano, vlastně je to tak, skutečně,“ křikl z chodby.
„Tak prima. A neměla bych o nich něco vědět?“
„O kterém z nich?“
O kterém z nich? Kolik lidí tu vlastně žije?“
Jackaby nahlédl zpátky do místnosti. Otevřel ústa, jako by chtěl něco říct, ale pak je zase zavřel a soustředěně stiskl rty.
„No,“ pravil nakonec, „ to záleží na tom, jak definujete lidi…a co podle vás znamená žít.“

Abigail Rooková má dost všech konvencí, které ji, jako ženu, svazují a nutí ji dělat jen samé nudné věci jako chodit na pomalé procházky, vyšívat či hrát na klavír. Má ve svém nitru plamen, kterého se ani za nic nechce vzdát.
Navzdory všemu tedy opouští vše, co by ji brzdilo od jejích plánů a snů a vydává se sama za dobrodružstvím.
Netrvá ale dlouho a prvotní euforie opadá a Abigail zjišťuje, že ze začátku bylo vzrušující propašovat se v převlečení za muže ke skupině archeologů, ale po několika týdenní těžké dřině se jí její sny nezdají zase tak úžasné. Všechno dobrodružství nějak ztratilo ono pozlátko, které na něm vnímala, když byla zavřená doma, a její plány se ze dne na den znovu mění.
Nyní se vylodila v Nové Anglii ve městě New Fiddleham, kde chce na nějaký čas zakotvit, rozmyslet se co dál – a také vydělat nějaké peníze, jelikož kvůli cestování na lodi jí toho už zbylo jen opravdu málo - .
Hledejte ale práci v neznámém městě, zcela bez jakýchkoliv zkušenosti a bez bydlení. Není to vůbec nic lehkého.
Potká ji ale obrovské štěstí, když hned první den narazí v hospůdce na velmi zvláštního muže, jehož zjevu dominuje velká pletená šála. Z tohoto podivína se nakonec vyklube místní soukromý detektiv, kterého se ale většina lidí raději straní.
Není se ale čemu divit. Kdo by se chtěl nacházet v těsné blízkosti člověka, který se dennodenně zabývá nevyřešenými případy a nadpřirozeným světem a bytostmi s ním spojenými.
Detektiv Jackaby je tedy rozhodně velmi zvláštní – ale také zajímavá – společnost.
Pro Abigail je ale všechno tajemné a neobjasněné, co se točí kolem Jackabyho, velmi lákavé, a tak se nechá unést svými dobrodružnými sklony a bude se ucházet o místo jeho pomocníka. A jelikož ho detektiv nyní právě hledá, dá Abigail práci, kterou tolik potřebuje.
Hned první den jsou oba svědky velmi neobvyklé vraždy, ve které se nachází jedna záhada za druhou. Policie si sice myslí, že má vše pod kontrolou, ale Jackabymu stačí jedna návštěva místa činu, aby poznal, že zde mají co dočinění s nadpřirozenými jevy a bytostmi, které se člověku podobají jen naoko.


„To je bystrý postřeh, slečno Rooková. Opravdu velmi bystrý.“
„Myslíte?“ Zjistila jsem, že dychtím udělat na svého nového zaměstnavatele dojem. „Pomůže to vyšetřování?“
Jackaby se uchechtl, otočil se a otevřel dveře. „Ani v nejmenším – ale i tak jste všímavá. Velmi všímavá.“


Kniha, která vás na první pohled uchvátí svou obálkou v sobě ukrývá spletitý detektivní příběh, ve kterém naleznete víc, než byste zprvu čekali.

Jackaby vládne v knize inteligentním humorem, který z něj dělá naprosto dokonalou postavu. V každé situaci se dokáže zachovat tak, že čtenáře něčím naprosto překvapí či rozesměje. Bylo úžasné sledovat jeho dedukce a to, jak se celé zápletce snaží přijít na kloub. Líbila se mi také jeho „vtíravá drzost“, díky které se dostal k mnoha důležitým informacím. 
Se slečnou Abigail tvořili harmonickou dvojici – on byl podivín, který ve všem hledal nadpřirozeno a Abigail se na vše dívala rozumem a všímala si reálných detailů kolem sebe.

Sice jsem řešení odhalila už někdy ze začátku – a u mnoha zápletek jsem si tak říkala, jak jim to může unikat! – , ale i přesto jsem si čtení moc užila. Moc mě bavily části věnované nadpřirozeným bytostem – hlavně pak banší -, protože to bylo příjemné osvěžení příběhu.
William Ritter dokonale spojil detektivní téma s historickým prostředím Anglie, takže si člověk chvílemi připadal, jako by se ocitl v dobách, kdy ulicemi procházel Jack Rozparovač.

Pokud hledáte netradiční a mistrovsky napsaný příběh, pak určitě sáhněte po Jackabym.
Setkáte se s hlavní hrdinkou, která je pro každou špatnost, detektivem, který ven nevyjde bez všemožných lahviček naplněných zvláštními látkami na rozpoznání nadpřirozena, a dozvíte se něco málo o světě, ve kterém existují banší, duchové a neobyčejné žáby.





Moje hodnocení: 5 z 5
Nakladatelství Fragment
Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz ☺
Skleněný trůn můžete zakoupit ZDE.

8 komentářů:

  1. Obálkou mě rozhodně uchvátila :) už se na ni chystám.
    Podařená recenze!

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezky, příjemně napsaná recenze a ještě k tomu na mou aktuálně velmi oblíbenou knížku. Musím říct, že jsem se do ní (jakože do knížky) pouštěla s chutí, ale i s obavami, protože se z toho mohla stát dost dobrá slátanina, ale Ritter velmi příjemně překvapil. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Na to, že nemám ráda detektivky kromě Big Bena :-D tak mě tahle knížka zaujala. Bude to tím nadpřirozenem a historií :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze! :)
    Knihu znám, ale nakonec jsem dospěla k názoru, že to asi nic pro mě nebude :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.