RC: Knížata, králové, prezidenti - Jan Bauer

Autor: Jan Bauer
Nakladatelství: MOBA
Počet stran: 304

Název v originále: Knížata, králové, prezidenti : Přehledný průvodce
Série: -----
AnotaceRozsáhlý, poutavý životopisný přehled všech panovníků a nejvyšších představitelů českých zemí –začíná prvním známým moravským knížetem Mojmírem I. a končí současným českým prezidentem Milošem Zemanem. Autor se neomezuje jen na strohý výčet faktů, ale jednotlivé postavy přibližuje citacemi jejich výroků, hodnoceními kronikářů a historiků i lehce bulvárními podrobnostmi z jejich soukromí. Jestlipak třeba víte, že český král Václav IV. měl nemanželskou dceru? A to přitom s žádnou ze svých dvou manželek nezanechal potomka. T.G. Masaryk zase na stará kolena zamýšlel spolu s o mnoho let mladší spisovatelkou napsat román...




Historie naší země je spjata s mnoha generacemi a my si čím dál více uvědomujeme, jak je pro náš život důležitá.

Ne každého ale baví se o ní učit. Něco jiného totiž je, když se o historických věcech dozvídáme například v televizních dokumentech či speciálních časopisech. A právě pro příznivce "školy hrou" je tady Přehledný průvodce knížat, králů a prezidentů od Jana Bauera, díky kterému se dozví mnohé z historie české země.


Kniha je rozdělena do 5 sekcí, od Velkomoravskou říši až po Česko-Slovenskou federativní republiku a Českou republiku, a v každé sekci se seznámíme s významnými panovníky, kteří v dané době vládli.
Jak už jsem ale psala, celá kniha je psána tak, aby čtenáře nenudila, takže ke každé významné historické osobě je napsáno je pár stránek, ve kterých je shrnut jeho život a stručné zajímavosti z jeho vlády.
Všechny tyto informace jsou navíc doplněny malovanou podobiznou, která celý profil panovníka krásně doplňuje. :) 

Všem, kteří mají k historii nějaký vztah, nebo jen zvídavým čtenářům, bych tuto knížku rozhodně doporučila, jelikož je to velmi pěkně napsaná kniha, která je určitě zaujme.
Mně se tento přehledný průvodce opravdu moc líbil - byl přehledný, a i když měla kniha zhruba 400 stran byla psána stručně a já jsme se u ní nenudila. 

Sice se ke mně kniha dostala až po tom co jsem odmaturovala, ale k doplnění učiva a k lepšímu orientování v dějinách, se toto dílo rozhodně hodí! → takže bych ji opravdu využila i při učení. ;)
Další velká výhoda u těchto typů kniha je ta, že je vhodná pro všechny věkové kategorie čtenářů
Mladší čtenáři si můžou vybrat jen, pro ně, známé historické postavy a použít některé informace z textu např. do referátu a naopak starší čtenáři si budou moci oživit, nebo i doplnit některé historické informace.
Pokud máte rádi historii a tato kniha vás zaujala neváhejte a a pořiďte si ji. Určitě se vám bude líbit. :)

Tento historický průvodce je velmi dobře zpracovaná historická knížka, která se určitě neztratí v žádné domácí knihovně. :) 




Hodnocení: 4 z 5
Za poskytnutí knížky k recenzi moc děkuji nakladatelství MOBA. :)
Knihu zakoupíte ZDE.

2 komentáře:

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.