RC: Coco Chanel - Megan Hess



Nesmrtelná módní ikona, která světu otevřela zcela nové obzory

Coco Chanel.
Kdo by neznal jméno ženy, která se stala módní ikonou a jejíž vliv nepolevuje ani v této době. Pod záštitou CC se dennodenně vyrábí nespočet líčidel, vůní, oblečení a doplňků, kterými se mohou pyšnit ženy z celého světa. Pro nakupující je tato značka jistotou kvality, vkusu a bohužel také pěkně vysoké ceny. Jedno je ale jasné. Ať už se stanete stálými zákazníky, nebo si koupíte jen jeden kousek, určitě poznáte (a i lidé kolem), proč patří Chanel mezi nejluxusnější značky módního trhu vůbec.
A právě pro svůj neutuchající vliv na společenské kruhy se Coco stala předlohou pro mnoho filmů a knih, které zachycovaly její vzestup v životě, na módním molu i trhu. A do těchto vod se pustila i vynikající ilustrátorka Megan Hess
Vytvořila knihu o Coco. O jejím životě, inspiraci, proražení na trhu a všech radostech i strastech, které zažila. Jelikož se ale do příběhu nepouští klasicky spisovatelka, ale ilustrátorka, nebude tato kniha jen tak obyčejná.
Nepůjde v ní ani tolik o to, co je v ní napsáno, ale spíš o grafickou stránku příběhu.



Coco Chanel je už jen svou obálkou opravdovým knižním pokladem. Bílé pevné desky zdobené černým dekorem a ilustrací Coco, které jasně dominují černé vlasy, kontury a jasně rudá rtěnka a vytváří tak úchvatnou dámskou ikonu. Vše je jemně doplněno stříbrnými tečkami na okrajích a postříbřenými stránkami, které jsou jasným zastoupením luxusu, který kniha nabízí. Ještě než knihu otevřete Megan vás naladí na elegantní a vkusnou vlnu, které se pak během celého příběhu bude držet.
V prvních kapitolách se dozvíme základní informace o životě Coco, respektive Gabrielle, a o tom, jak se vlastně do této módní branže dostala.


Gabrielle se nejprve do podvědomí dostala skrze zpěv. Zpívala po kabaretech a vysloužila si popularitu, a také nové přízvisko, Coco (miláček). A jak můžeme vidět, dnes ji pod touto přezdívkou zná celý svět. 
Do módy se o několik let později dostala skrz klobouky, které vytvářela, a díky kontaktům, kterých se jí posléze díky známým mužům dostalo, šplhala stále víš. Čerpala ze svého nadání pro návrhářskou práci, který objevila už jako malá dívenka. V té době byla vychovávána v klášteře, kde se jí dostalo, jak správného vychování, tak inspirace, ze které celý život čerpala. Pokud by se člověk nad touto myšlenkou zamyslel, opravdu by v dominujících barvách - černá a bílá - a všudy přítomných korálech našel skrytou podobu hábitu jeptišky.
V módním světě se uchytila a rychle stoupala, ale za to její osobní život měl trhliny. Asi nejvíc ji ovlivnila smrt  "Boye" Capela, který byl její životní láskou a osobním "guru".


"Ztrátou Capela jsem přišla o všechno. 
Tvaroval mě, věděl jak rozvíjet to, co ve mně bylo jedinečné, na úkor všeho ostatního."

S podobným sletem událostí jsme se už mohli setkat u spousty slavných žen. Vždy je v životě nejvíce ovlivní a zároveň posune tragická událost.
Coco svůj osobní život přesunula na druhou kolej a ještě víc energie vložila do své práce. A její další a další úspěchy jsou důkazem toho, že pokud člověka něco baví a on si zatím jde, vyplatí se to. Svými návrhy překročila mnohé konvence a ukázala ženám, že se nemusí bát experimentovat. Aniž by to někdy plánovala, vytvořila ze svého jména pojem a vdechla život značně Chanel, která po její smrti žije svým vlastním životem.
A není právě to největším úspěchem každého průkopníka? 
Zanechat po sobě odkaz, který se stane nesmrtelným.



Megan Hess vytvořila luxusní dílo, které bude šperkem každé knihovny. Život velké ikony Coco Chanel už je sám o sobě velmi zajímavý a v kombinaci s dech beroucími ilustracemi dostanete dílo, které si vás naprosto získá. Na každé stránce se nacházely ilustrace, díky kterým jsme se mohli podívat do života dívky, která si podmanila svět a sledovat vývoj její značky až pod dnešní moderní dobu.
Díky Karlu Lagerfeldovi se Chanel drží i nadále na prestižních molech a je v oběhu po celém světě. A právě díky této stálé popularitě je nový rozbor života Coco stále aktuální. Její život a začátky v odvětví módy nepřestanou čtenáře uchvacovat a také motivovat ani po tolika letech, což Megan jen podtrhla svou knihou.
Vedle přepychových ilustrací najdeme v knize i citáty a nejznámější moudra, která patří právě Coco, což je další bod, který knize jen přidal na kladu.


Tento ilustrovaný svět módní ikony je nádherná kniha, která potěší každého milovníka módy, stylu, a také knih. Skloubily se zde dohromady móda a knihy, čímž může Coco Chanel oslovit větší čtenářské publikum (například i ty, kteří si na čtení moc nepotrpí). Megan vsadila na klasiku, která si díky dnešnímu velkému rozvoji rozhodně nové ilustrované vydání zasloužila. Nadčasovost ženy, které je kniha věnovaná, se odrazila i v celém díle a čtenáři se tak do rukou dostane opravdový poklad.
Jakmile se do této knihy začtete ocitnete se ve světě plného luxusu a elegance a necháte svou představivost rozmazlovat pařížskými návrhy.



Po dočtení této knihy (rozhodně) zatoužíte vlastnit alespoň jeden kousek z této značky (pokud už tedy nějaký nevlastníte), protože atmosféra, která na vás při čtení dýchne, je přesně ta, která podporuje naši ženskost. A právě o ženskost podle Coco jde v prvé řadě. Žena by se měla cítit šik a atraktivně, ať už si oblékne šaty či kalhoty. Nejdůležitější je být sama sebou a nebát se jít proti proudu - vždyť právě takové jsou kořeny jedné z nejpopulárnějších značek, podle níž se nyní snaží oblékat i ty největší hvězdy.

"Nejlepší barva na světě je ta, která na vás vypadá dobře."

Výsledek obrázku pro coco chanel megan hess
Moje hodnocení: 5 z 5
Za poskytnutí knihy děkuji společnosti Euromedia.
Knihu můžete zakoupit ZDE

3 komentáře:

  1. Páni! O knize jsem vůbec nevěděla, vypadá bombově. Krásná recenze:))

    OdpovědětVymazat
  2. Coco bola skutočná legenda! :) Knihu nutne potrebujem, vďaka za skvelý tip :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.