RC: Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr - Krystal Sutherland

Výsledek obrázku pro skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr

Strach má velké oči.


Strach byl, je a vždy bude naším velkým protivníkem. Stáváme se kvůli němu zranitelnějšími a neužíváme si života naplno tak, jak bychom měli. Své by o tom mohla vyprávět rodina Solarových. Každý člen jejich rodiny trpí nějakou fobií, která ho distancuje od "normálních" lidí a dělá z něj loutku poháněnou hrůzou z toho, co by se nedej bože mohlo stát. No posuďte sami - matka rodiny má panickou hrůzu ze smůly, proto byste po domě našli všemožné amulety, runy a symboly, které mají přinášet štěstí. Zatím to vypadá jako stále obyčejná pověrčivost, ovšem když kvůli černé kočce sídlící před domem, nemůže vyzvednout svou dceru ze školy, každému dojde, že už je to trochu přes čáru. O nic lépe na tom není ani její manžel, který má strach z otevřených prostranství (agorafobie) a své útočiště raději nachází v temném sklepě, kde se mu přeci nemůže nic stát, že? Prostě dvojka k nezaplacení.
Kdo by chtěl mít takové rodiče?!

Výsledek obrázku pro skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr

A u těch to bohužel nekončí. Ester a Eugen jsou jejich dcery, dvojčata, a i ony mají své vnitřní děsy. Strach se v této rodině bere něco jako rodinné "dědictví", kterým je naneštěstí obdarován každý člen rodiny. Eugen má strach ze tmy, a tak se přes noc zabaví tím, že udržuje jejich dům neustále osvětlený. (Což dá celkem zabrat!)
A v neposlední řadě je tu naše hlavní hrdinka, Ester. Ta jako jediná zatím přímo nedokáže definovat, jakým strachem trpí ona sama. Ví, že na ni její rodinný úděl někde číhá, ale bojí se, aby nedopadla jako zbytek její podivné rodiny. Nechce se nechat svým strachem pohltit a přestat normálně žít. Začne tedy realizovat svůj plán, který má celou tuto situaci vyřešit. Vytvoří seznam, do kterého bude zapisovat vše, čeho se bojí, a jednoduše se tomu bude vyhýbat. Jak prosté, že?

Aniž by si to ale začala uvědomovat, právě "strach ze strachu" ji začne pomalu pohlcovat a ona začíná rodinnému prokletí propadat stejně jako zbytek její rodiny, vůči kterému se chtěla tolik odlišit.
Světlem v jejich temných dnech se pro ni stane Jonah. Mladý kluk, který živote bere tak, jak je. Spřátelí se spolu a Ester se mu svěří se svými problémy, a aniž by to čekala, najde v něm svého spojence. Jonah přijde se zcela originální pomocí. Díky své zálibě s filmařením, přijde s návrhem, že každý strach, který Ester sužuje, natočí a pomůže jí se s ním vyrovnat. Jeden strach = jeden týden. A terapie (láskou?) může začít.



Výsledek obrázku pro nightmare tumblr

Po přečtení anotace jsem byla na tuto novinku nakladatelství YOLI opravdu hodně zvědavá. Líbilo se mi, že autorka do ya knihy vložila ožehavější téma - strachu -, které je velmi aktuální. Velmi pohodovou a pěknou formou tu rozebrala lidskou psychiku a poukázala na to, že každý vnitřně bojujeme s něčím, co nám nahání hrůzu, ale že bychom se neměli vzdávat a se svými "nočními můrami" bychom měli zdárně bojovat. Stejně jako vše v živote - je důležité se k věcem postavit čelem.

V příběhu tak čtenář našel vše, co by v něm mělo být. Trocha humoru, lásky i hloubky. U ya literatury se často bojíme, aby nebyla pouze pro teen čtenáře, ale Krystal ve své knize dokázala, že jde spojit dohromady problematiku s lehce "pohádkovějšími prvky" s psychologickou linkou, čímž vytvořila dílko pro široké spektrum čtenářů.

Zápletka byla opravdu originální a příběh ubíhal jako voda. Ester měla vtipnou rodinku, kterou autorka vylíčila s takovou barvitostí, že jsem si ji dokázala představit do poslední fobie. Hlavní hrdinka samotná byla velmi sympatická. Její přátelství s Jonahem bylo velmi krásné (takového kamaráda jsme si v určitém věku přály určitě všechny) a bylo zajímavé sledovat, jak se postupem jejich vztah měnil.

Upřímně jsem ani nečekala, že by kniha mě tolik nadchla, ale stalo se! Jsem opravdu nadšená, že se takové povedené dílo dostalo na pulty našich knihkupectví.
Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr je přesně tou knihou, po které byste měli sáhnout - pobavíte se u ní, její příběh se vám vryje do paměti a budete ji všem okolo vychvalovat-. Za mě tedy rozhodně doporučuji!




Moje hodnocení: 5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji společnosti Euromedia
Knihu můžete zakoupit ZDE

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá vážně dobře, zase je to něco trochu jiného, originálního. A má krásnou obálku. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Také se mi moc líbila :) Četla jsem knížku nedávno :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Zrovna jsem knih ukořistila v knihovně, tak se těším, až se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.