Mini RC: Pýcha a předsudek - Jane Austen

Výsledek obrázku pro pýcha a předsudek slovart

Nesmrtelný příběh o pýše, kterou vyléčila láska


Jane Austen se svými literárními díly zapsala nesmazatelně ho srdcí mnoha čtenářek a její odkaz je tu s námi i mnoho let poté, co už její knihy dávnou nejsou knižními novinkami. Kdo by taky neznal její stěžejní díla: Mansfieldské panství, Emma, Rozum a cit, Opatství Northanger...a hlavně pak Pýchu a předsudek.
Ve svých knihách velmi barvitě popisuje konvence tehdejší doby a prostřednictvím svých ženských postav dává najevo svůj názor v rámci rovnoprávnosti mužů a žen. Její hrdinky jsou specifické svou samostatností, odhodlaností, nebojácností a inteligencí. Ženy v jejím provedení jsou hrdé a soběstačné a tvrdohlavé a mezi jejich hlavní záliby patří četba a kulturní vzdělávání. Příběhy, které vytvořila, jsou pravdivé a velmi reálné, díky čemuž si získají srdce každé romantické čtenářky.



Pýcha a předsudek je dílem, kterým se Jane zapsala do kulturního dědictví, jelikož ji po staletí zná opravdu každý. Dala v něm život hrdinům s jejichž profily se ztotožnilo obrovské množství čtenářů a pro čtenářky vytvořila hlavní mužské hrdiny, po kterých začaly po dočtení poslední stránky toužit. Protože, buďme upřímné, pan Darcy je mezi ženami naprostý pojem. Typ odtažitého, zadumaného a arogantního muže, který je ovšem velmi inteligentní, dobrosrdečný a ochranitelský (což zjistíme, jakmile ho "vytáhneme" z jeho arogance) je přesně to, co by nám stačilo ke štěstí, no ne?
(A taky jsem zapomněla zmínit, že je samozřejmě velmi šarmantní. A vysoký.) No prostě musíme Jane opravdu poděkovat, protože se naše nároky na druhou polovičku (v dnešní době prý nereálně) zvýšily. 
Ale nechceme přeci tak moc! Neměli bychom slevovat z našich nároků jenom proto, že je to vyhovující v rámci doby, ve které žijeme.
Na každou Lizzie někde na světě čeká určitě její pan Darcy, jde jen o to počkat a  pořádně se dívat.


Nedávno se tato klasika dočkala nového vydání, kterého se zhostilo nakladatelství Slovart a já jsem tohoto nového přebalu opravdu nadšená.
Obálka s překrásnou ilustrací růže je jednoduchá a přitom tak výstižná. Co jiného si taky spojit s láskou a romantikou nežli právě květinu. Stejně růže symbolizuje lásku. Je krásná, pomalu rozkvétá, a pokud o ni člověk pečuje, odmění se mu svou krásou a vitalitou. Na druhou stranu má ale ostré trny, které dokáží člověku nejednou zasadit pořádnou ránu. Knihu jsem již znala z dřívějška, ale po rozbalení tohoto vydání jsem si musela dát její re-reading a užila jsme si ji zcela jinak než před lety. Člověk se na určité pasáže dívá v každém věku trochu jinak a dává větší důraz na jiné věci. Proto jsou knihy tohoto typu tak geniální - můžete je číst klidně i 10x s vždycky vás v ní něco překvapí a donutí se nad ní hlouběji zamyslet.


Moje hodnocení: 5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Slovart
Knihu můžete zakoupit ZDE

3 komentáře:

  1. Mám ráda knižní i filmovou adaptaci. Ale u knihy mám verzi z Ledy. Jako naschvál krátce po koupi začali řešit tyhle nádherné obálky. Fakt krása :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. :) Pýcha a předsudek je prostě dokonalá klasika.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně nafocená kniha. Pýcha a předsudek je jednou z mých nejoblíbenějších knih vůbec. Dokonce ji sbírám v různých vydáních a tohle je nádherný, chystám se ho pořídit. :-)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.