RC: Fuck(t) drsná veganská kuchařka - THUG KITCHEN


Výsledek obrázku pro fuckt drsná

Osvěta pro všechny vegany


Na pultech knihkupectví se za několik let vystřídala spousta a spousta knih o vaření všeho druhu. Autoři se specializují na vaření, pečení, na sladké či slané, a vybrat si tak čtenář může z široké nabídky. V dnešní době se mezi lidmi čím dál více rozmáhá trend zdravého stravování a nahrazování klasických českých jídel zdravějšími verzemi.Připravit si tak můžete knedlo, vepřo, zelo ve verzi s náhražkou knedlíku i masa nebo oblíbenou svíčkovou také s náhradou kynutého knedlíku a kusu masa. Jsou ale lidé, kteří si jídlo upravují kvůli udržování postavy, a pak jsou takoví, kteří to dělají kvůli svému přesvědčení, že tím zlepšují životní prostředí i svůj život.
Ano, uhodli jste, řeč je o veganství. Lidé, kteří jsou vegany, nejí nic živočišného a jejich strava se tak skládá pouze z rostlinné stravy. Jelikož je ale naše tělo přizpůsobeno tak, aby mohlo stoprocentně zdravě fungovat pouze při přísunu všech důležitých živin, je důležité najít v rostlinném světě za maso a živočišné výrobky náhradu.
Je tedy vidět, že zorientovat se ve vaření pro vegany není nic snadného. Letošní letní novinka z nakladatelství Jota je ale přesně to, co v případě nesnází v kuchyni vegan (nebo jen ten, kdo mu chce něco připravit) potřebuje!



Fuck(t) drsná veganská kuchařka už svým názvem dává jasně najevo, že si v ní autoři rozhodně nebudou brát servítky. Všechny informace a recepty budou čtenáři podávány úplně otevřeně a bez obalu. Bude takovou zmenšenou veganskou Biblí, ve které najdete všemožné rady, tipy, recepty a informace, které se vám při tomto stravování budou hodit.
Počítejte ale s tím, že tu nepůjde o žádné velké rychlovky. Jak je v knize i psáno "nejde tu o žádný shity!"
Takže například u snídaně si budete moci vybrat s několika úžasně vypadajících receptů, které ale budou vyžadovat svůj čas a kvalitní suroviny. Takže místo časově úspornější instantní kaše si trochu přivstanete a uděláte si pořádnou vařenou kaši, která vás daleko víc zasytí a hlavně budete vědět, co jste si do ní všechno dali.
Netypický styl, který je v celé knize použit je sice chvílemi mírně vulgární, ale tak nějak k celé kuchařce patří. Autoři se sice s výrazy v knize nemazlí, ale za to se s námi dělí o recepty, nad kterými budou vaše chuťové pohárky šílet. Je tedy podle mě lepší mít doma kuchařku s netradičním stylem psaní, ale za to s kvalitními recepty a radami než naopak.


Kuchařka je řazena podle kategorií - snídaně, rychlovky, polívky, mlsy, hlavní čísla a sladký řeči - a každá z nich obsahuje mnoho výborně vypadajících jídel. Dále jsou také mezi jednotlivými pokrmy vloženy různé informace, které mají obohatit vaši znalost rostlinného stravování. Dozvíte se například jaký je rozdíl mezi tofu a tempehem, jak správně tofu marinovat, či jak si vaření těchto veganských dobrot co nejvíce urychlit.

Moc jsem se na vyzkoušení receptů z této kuchařky těšila a byla jsem velmi mile překvapená, jak mě recepty nadchly. Abyste využili recepty z této kuchařky nemusíte být zarytými vegany. Některé recepty - jako například snídaně, přílohy apod. - může využít i v běžné kuchyni, kdy je zkombinujete s vám známou a oblíbenou živočišnou stravou. Thug Kitchen vytvořili velmi pestrou kuchařku, která má komplexní zaměření na rostlinnou stravu a rady s ní spojené. Recepty byly psány srozumitelně a díky neotřelé mluvě, která zde byla užita, měl čtenář z knihy pocit, jakoby ji psal nějaký jeho známý kamarád. Vše bylo navíc doplněno vytříbenými fotografiemi a designem, který celou kuchařku perfektně došperkoval.

Zatím vše, co jsem z receptů zkoušela, se mi povedlo a taky chutnalo a já jsem opravdu velmi ráda, že se ke mě tato vynikající kuchařka dostala. Pro vás jsem vybrala dva sladké recepty, které jsou ideálním zdravým a plnohodnotným startem do nového dne. Snídaně jsou základ - to vám řekne každý -, takže jsem i já vybrala dvě variace snídaní, které si můžete zkusit udělat o víkendu či jako zpříjemnění pracovního týdne. Doufám, že vás zaujmou a budu ráda, za vaši případnou odezvu po vyzkoušení receptů. ☺


Recepty na zkoušku

  • Kukuřičný vafle s jahodovým sirupem
Vafle
2 hrnky rostlinného mléka (já dala půl napůl mandlové a kokosové)
1 lžička jablečného octa/ citronové šťávy
1 a půl hrnku hladké mouky (já dala pohankovou, ale může být celozrnná nebo klidně klasická pšeničná)
2 lžíce hnědého cukru 
1 a půl lžíce kypřícího prášku
půl lžičky soli
půl lžičky mleté skořice
2 lžíce oleje (neměla jsem zrovna po ruce z hroznových jader, tak jsem dala kokosový)
olej na vymazání vaflovače

Sypké suroviny spojte dohromady, smíchejte s mlékem s míchaným s octem a nakonec přidejte olej. Pořádně prošlehejte, abyste se zbavili případných hrudek a vlijte do rozehřátého a vymazaného vaflovače. Pečte podle potřeby - aby byly vafle hnědé a netrhaly se.

Jahodový sirup
půl kila jahod
2-4 lžíce cukru (ale nemusí být)
čtvrt hrnku pomerančové šťávy
půl lžičky vanilkového extraktu

Jahody nakrájejte a se zbytkem ingrediencí svařte v hrnci. Aby se uvolnilo dos šťávy a mohl vzniknout sirup, musíte směs nechat na plotně minimálně 15 minut. Jakmile je sirup hotový, ještě teplý ho nalijte na připravené vafle a máte na stole vynikající snídani, která potěší vaše chuťové pohárky, a po které si budete navíc cítit svěže a fit.



Já mám domácí vafle velmi ráda. Vždy když mám o víkendu po ránu chuť na něco sladkého a křupavého, ale zároveň nechci stát půl hodiny u rozehřáté pánve a obracet lívance nebo palačinky, sáhnu po vaflovači a připravím některou z variací vaflí. Když jsem proto uviděla recept na tyto kukuřičné, bylo jasno. Vafle bez vajec jsem ještě nedělala, takže to byla moje premiéra a musím říct, že vůbec nepokulhávaly. Naopak byly úžasně křupavé a díky jablečnému octu a skořici měly výraznou chuť, která se skvěle doplňovala s ovocným přelivem. 

V kuchařce je sice psáno, že je těsto na 4 pořádné vafle, ale mě tato porce vyšla na dvě snídaně, přičemž jsem ji každý den dělala pro dvě osoby.
Kukuřičné vafle se od nynějška zařadily do sekce mých oblíbených ranních dobrot!


  • Ovesný lívance s borůvkovou omáčkou

Lívance
1 a půl hrnku ovesných vloček
2 lžíce mletého lněného semínka
1 a půl hrnku rostlinného mléka (já dala kokosové)
půl hrnku ovesné mouky
1 lžíce cukru
půl lžičky soli
půl lžičky mleté skořice
kokosový olej nebo olej z hroznových jader na smažení

Smíchejte si vločky lněné semínko a mléko, promíchejte a nechte odležet. V jiné míse si smíchejte zbytek ingrediencí a vmíchejte do směsi z mléka a vloček. Těsto promíchejte a smažte na rozpálené pánvi. Smažte podle potřeby - do zlaté barvy na povrchu.

Borůvková omáčka
250g borůvek
2 lžíce cukru
1 lžíce citronový šťávy
1 lžíce vody
1 lžička vanilkového cukru
2 velké kusy citronový kůry

Borůvky svařte s vodou, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Omáčku nechte probublávat tak 10 minut a pak ji stáhněte z ohně a nechte vychladnout.


Na ovesné kaši jsem vyrostla, a proto mě ovesné lívance zaujaly na první pohled. Díky velkému množství vloček a lněnému semínku, nebylo vůbec cítit, že by těstu chybělo vejce/pojivo. Těsto se na pánvi netrhalo a lívance šly krásně obracet. Kolikrát se mi stalo, že mi směs na pánvi nešla obrátit a vznikl tak (nechtěný) trhanec. Navíc byla snídaně opravdu sytá, takže se ji nemusíte bát udělat i pořádným jedlíkům.
Lívance byly krásně vláčně a díky borůvkové omáčce chutnaly naprosto dokonale. 

Pokud zrovna nemáte po ruce borůvky, určitě budou výborné i s domácí marmeládou/rozvařeným ovocem či klasickými povidly. V této sféře meze fantazii nekladou.Z tohoto množství by mělo podle kuchařky vyjít 8-10 lívanců, ale já jich udělala 15, takže jsme se ráno najedli rovnou tři. 
Sladké snídaně patří mezi mé nejoblíbenější a tyto lívance si určitě brzy zopakuji!






Moje hodnocení: 5 z 5


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Jota
Knihu můžete zakoupit ZDE

2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Vypadá to vážně zajímavě :) Nejsem přímo vegan, ale ty recepty moc ráda vyzkouším, vypadá to k nakousnutí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! :) Sama jsem vegetarián, ale snažím se omezovat i živočišné produkty a tahle kuchařka mě upřímně nadchla. Vybrala si opravdu zajímavé recepty a hlavně oba působí jednoduše a z "normálních" snadno dostupných surovin :D Určitě na ni v knihkupectví mrknu :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.