RC: Hygge - Meik Wiking


Najděte ve svém životě harmonii a buďte jednoduše šťastní!

Štěstí. Pocit, kterého se vědomě či nevědomě snažíme ve svém životě dosáhnout. Co ale vlastně samotné štěstí je? Jak bychom ho mohli definovat? Na tuto otázku asi neexistuje jedna konkrétní odpověď. Pro každého totiž štěstí znamená něco úplně jiného, a proto jsou v podstatě všechny jeho definice správné. Je tak tedy pouze na nás samotných, při jaké činnosti nebo v přítomnosti jaké osoby se budeme cítit šťastni.

Odnepaměti je známo, že lidé, kteří jsou šťastní, mají plnohodnotnější život, více energie a srší optimismem. V dnešní době je ale bohužel čím dál obtížnější si ono pomíjivé štěstí uzurpovat pro sebe, jelikož je na nás kladen čím dál větší tlak, žijeme hektickým životem a času pro sebe nám tak zbývá málo. A právě do takového světa se dokonale hodí Hygge. 
Že jste takové slovo ještě neslyšeli? Nevadí, nyní si obohatíte své znalosti. 
Znáte takovou tu chvíli, kdy je všechno úžasné a vy byste si přáli, aby ten okamžik nikdy neskončil a přetrval věčně? Tak právě to je hygge. 
Jsou to chvíle, které bychom chtěli prožívat v životě v co možná největší míře, protože co je v životě důležitější než ŠTĚSTÍ?

Řekli byste, že štěstí jako abstraktní pojem bude vždy tak trochu uzamčeným tématem, že?
V Dánsku ale přišli na to, že i štěstí se dá "zkoumat" a ovlivňovat. V našem stylu života totiž vše souvisí se vším - to jak se oblékáme, s kým se přátelíme, do jakých podniků chodíme nebo jak bydlíme -, takže stačí změnit jednu část z řetězce a my můžeme žít šťastněji. A kde jinde bychom mohli najít klíč ke štěstí než v knize sepsané prezidentem Institutu štěstí, Meikem Wikingem.



"Hygge poznáte podle pocitu. Hygge je když se schoulíte na pohovce s milovaným člověkem nebo když si s nejbližšími přáteli pochutnáváte na jídle, které jste společně uvařili. Jsou to ta svěží rána s blankytně modrou oblohou a slunečními paprsky procházejícími vašimi okny."


Hygge je okouzlující kniha, kterou ocení každý milovník stylu, jídla a dobré inspirace. S každou stránkou nám bude Meik ukazovat různé pohledy na věci kolem nás, a  my si tak začneme uvědomovat, že své štěstí můžeme ovlivnit i pouhými maličkostmi. V první řadě bychom si měli uvědomit, že nejvíc štěstí člověk dá sám sobě.
Jen  my totiž nejlíp víme, kdy se cítíme pohodlně, jaké věci se nám líbí a co nám chutná. Podle zásad hygge je proto nejdůležitější se neomezovat - máte chuť večer na kakao? Dejte si ho a vychutnejte si ho do posledního doušku. Žijeme přeji jen jednou, tak bychom si život měli udělat co možná nejlepší.

Ale ve štěstí nejde pouze o materiální věci. Sami dobře víte, že jste se kolikrát cítili nejšťastněji při těch nejobyčejnějších činnostech nebo věcech. Někdo může hygge prožívat ve chvíli, kdy se doma schoulí po deku a dívá se z okna na oblohu pnou hvězd a další například v čase, kdy leží na pláži obklopený svou nejbližší rodinou a užívá si bezstarostné chvíle plné klidu a pohody.

S knihou Hygge se začnete na vše dívat z docela jiného úhlu. Porovnáte, jak jste na tom se svým hygge vy a možná dostanete inspiraci, jak svůj život změnit.
Já jsme byla knihou unesená od první stránky. Vše v ní bylo napsáno pohodovou formou a z použitých fotek na mě dýchla atmosféra Dánska a teplého domova. Podle mě by jsme si měli uvědomovat, že být šťastný je pocit k nezaplacení, a proto bychom se měli co nejvíce snažit dělat sami sobě radost - ať už hmotnými, tak i abstraktními věcmi. 
Dejme svému životu a věcem v něm řád a vykouzleme si pak chvíle, které budou našimi hygge.


Moje hodnocení : 5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Jota
Knihu můžete zakoupit ZDE
Nakladatelství Fragment

3 komentáře:

  1. Kniha mě v knihkupectví zaujala obálkou, ale nepřečetla jsem si anotaci :D, podle recenze vypadá fakt parádně, tak o ní popřemýšlím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, líbí se mi, jak říkáte, že ty fotky je třeba brát s rezervou. :) Ono fajn jsou taky takové ty fotky, kde jsou rovnou přiložené cenovky. Ono pak zjistíte, že takový "obyčejně" vypadající pokoj vyjde na X tisíc, protože tyhle hygge designovky jsou prostě drahé a stojí docela raketu. To aby člověk prodal rodinné zlato, aby si mohl dovolit takovouhle kuchyň. :) Ale dívá se na to moc pěkně, to nerozporuji. :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.