RC: Kouř - Dan Vyleta

Výsledek obrázku pro kouř dan vyleta

Starodávná Anglie okořeněna špetkou kouře.

Výsledek obrázku pro kouř dan vyletaDovede si představit svět, ve kterém by všechny vaše morální a charakterové prohřešky byly celému světu na očích? Kde by se všechno špatné uvnitř člověka měnilo v zase a kouř a člověk by tak chodil označen?
Tak přesně v takovém světě žijí naši hlavní hrdinové Thomas a Charlie.

Jejich životy jsou zcela ovlivněny kouřem, který se ve společnosti všudypřítomný. Nejvíce je typický zejména pro nižší vrstvy, které ho neumí nijak potlačit. U vyšších vrstev je tomu jinak. Tito lidé se projevy jejich charakteru naučili potlačovat, a skrývat tak před okolním světem.

Čím je ale člověk mladší, tím je těžší potlačovat svou pudovou část. A s tímto problémem se potýkají Thomas a Charlie. Oba se začnou o kouř zajímat více do hloubky, ačkoliv to mají zakázáno. Společně tak přijdou na to, že to co od malička znají, není úplně pravda a začnou se zaplétat do spletitých tajemství, přičemž i sám Charlie jedno skálopevně ukrývá.
A aby toho nebylo málo objeví se zde i láska, která vším pořádně zamíchá.




Kouř mě velmi zaujal svou originální zápletkou. Připomněl mi tím žánr fantasy a s ní i knihu Jonathan Strange a pan Norrell, což pro mě bylo ještě větším lákadlem k četbě.
Výsledek obrázku pro smoke tumblrSamotná kniha mě pak velmi příjemně překvapila. Nejenže zde opravdu panovala atmosféra, jakou jsem očekávala, ale navíc je celý příběh zasazen do historické Anglie. Ta ještě přidává na tajemnosti a magičnosti celého příběhu.

Nápad s kouřem byl velmi promyšlený a hluboký. Poukazoval na to, že všichni v sobě máme část, která hřeší a nechává se vést naší pudovostí. Celkově se mi příběh hodně líbil, hlavně pak jeho prostředí. Starodávný Londýn byl dokonale popsaný a s ním také vysoce postavené postavy. Míchala se tak společně fantasy atmosféra spojená s kouřem a reálná atmosféra londýnské smetánky.

Dan Vyleta vytvořil ojedinělý příběh, který ve vás zůstane ještě dlouho po jeho dočtení. A to hlavně díky jeho reálnosti. Tématika svědomí a viny je aktuální pořád a vždy si najde určitou část čtenářů. Na začátku se tedy může zdát, že Kouř bude pouze další fantasy knihou, ale opak je pravdou. 

Pokud máte rádi knihy podobného žánru, určitě se do Kouře pusťte. Je to totiž velmi zajímavá kniha s ještě zajímavějším podtextem, který si při čtení čtenář uvědomí.


Moje hodnocení5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji společnosti Euromediagroup
Knihu můžete koupit ZDE

4 komentáře:

  1. Knihu už mám v hledáčku a koukám, že se mám rozhodně na co těšit :-) Moc hezká recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nalákala jsi mě. :) Povedená recenze. :)

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.