RC: Padesátka - Oliver Burian


Horská cesta do minulosti.



Celý příběh se točí kolem velké události - Tříkrálové padesátky.

Setkáváme se s hrdiny příběhu Pavkou Bulánem, pro kterého je tato velká událost každoroční samozřejmostí. Dlouho se na Tříkrálovou padesátku vždy připravuje a je do ní přímo zapálený.
Naproti tomu jeho syn Jura se v tomto ohledu vůbec nepotatil. Ho nechává tato horská Padesátka zcela v klidu a vůbec v něm nevzbuzuje pocity jako v jeho otci. Jura svou pozornost raději věnuje docela jiným padesátkám. Řeč je o zralých ženách, kterým nedokáže odolat.
Něco přeji mají otec se synem stejné - své vášni vždy zcela propadnou. - 

Stejně je tomu i tento rok, kdy se Jura ani neobtěžuje jet až do konce a svou cestu vzdá sotva vyjede ze startu. Naneštěstí vše zjišťuje jeho otec, který mu to pořádně vyčte. Je zklamaný, že v synovi nenašel oporu a parťáka. Jeho vztek by asi neznal mezí, kdyby do jejich pře nezasáhl osud.
Pavko zjistí, že je na tom se zdravím daleko hůř, než by měl být a chce se na sklonku svého života dočkat toho, až jeho syn konečně projede cílem.







 Padesátky jsem si jako první všimla ve zfilmované verzi. Zrovna tento film letěl v kinech, a ačkoliv jsem ho neviděla, po knize jsem sáhla ihned.
Mám ráda humorné příběhy, které jsou ještě ke všemu trochu retro. 
Prolínají se tu tedy dvě dějové linie - přítomnost a částmi minulost - 

Příběh je otevřený, chvílemi až vulgární a celkově se čte velmi rychle. Tak jako většina podobně laděných příběhu, měl i tento své dobré kapitoly, ale také ty, které mě nebavily nebo se mi nelíbily.
Po dočtení této knihy jsem upřímně zvědavá, jak bude vypadat film, jelikož herecké obsazení vypadá velmi dobře.




Moje hodnocení: 3,5 z 5
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Jota
Nakladatelství Fragment

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.