RC: Můj život ve Francii - Julia Child


Kniha o tom, že sny se opravdu plní.



Když se řekne základy vaření v české kuchyni, každý si určitě vybaví známé jméno Magdalena Dobromila Rettigová. Její recepty mají ženy v domácnostech v paměti či kuchařkách dodnes a stále více se právě k těmto základním a osvědčeným receptům vracejí a vytvářejí z nich pokrmy pro své nejbližší. 

A přesně takovou pozici zaujímá v zahraničí známá kuchařka francouzské kuchyně, Julia Child. Její recepty jsou nesmrtelné stejně jako její odkaz. 
Vždyť právě této ženě je 
dokonce věnovaný film o vaření (Julia a Julia), který je zaměřen na ni a na její tolik oblíbené jídlo. 

Dostaneme krásný a autentický pohled na to, jak Julia se svou vášní pro vaření vlastně začala a nahlédneme do jejího "zákulisí". Je paradoxní, že na začátku byla Julia ženou, která měla k vaření hodně daleko. Jak sama napsala, "v mládí se o sporák nezajímala ani trochu" a o to byl pak větší skok k jejímu pozdějšímu já. 
A jak se vlastně někdo, kdo vaření vůbec nevyhledává, najednou změní o sto osmdesát stupňů?

Zcela jednoduše. Je jako když neplavce hodíte do vody a necháte ho ať se naučí plavat "metodou pomocí šoku". Když totiž Julia přijela do Francie, všechno tam na ní dýchlo tamější atmosférou a ještě ke všemu byla dennodenně obklopená všemožnými dobrotami.
V této zemi by tedy dobrému jídlu propadl rozhodně každý.
Ale není vše jen procházkou růžovou zahradou. S novou zemí přicházejí i nové problémy, které bude muset Julia společně s novým nadšením pro vaření pro jídlo zvládnout.


"Tato kniha pojednává o některých věcech, jež jsem ve svém životě milovala nejvíc: o mém manželovi Paulu Childovi, o la belle France a mnoha radostech spojených s vařením a jídlem."



Julia Child je vám určitě známá díky dvěma krásným kuchařkám - Umění francouzské kuchyně a Umění francouzské kuchyně 2 -, které vyšly v nakladatelství Jota, a které se ihned staly bestsellery.
Vášeň pro dobré jídlo je mezi lidmi čím dál více rozšířenější, a tak se není čemu divit, že vychází čím dál více kuchařek a spolu s nimi i biografické knihy o slavných kuchařek či kuchařkách.

Na biografické knize Můj život ve Francii je krásné hlavně to, že je v ní Julia zcela přirozená a že i přes všechno co v životě dokázala byla na začátku v kuchyni jako na bitevním poli. Pro někoho tak může být takový příběh třeba motivací k tomu, že i když teď ve vaření nijak neexceluje, tak se může všechno změnit. 

Hlavní je podle autorky (i podle mě) to, když člověk najde ve vytváření jídla zábavu a užívá si každé nové experimentování v kuchyni, které udělá. Potom se člověk ani nenaděje a všechno mu jde dvakrát lépe a má ze své práce radost. A o to přeci v životě jde - být šťastný a tuto radost předávat dál. ☺



Autor: Julia Child
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 400
Název v originále: My life in France
Série: -----
Anotace:
Julia Childová je sice ikonická kuchařská legenda, jež představila francouzskou kuchyni milionům nejenom amerických domácností, ale ve svých bestsellerových memoárech odhaluje, co ví jen málokdo: Dlouhá léta se s vařením jenom míjela a její cesta na kuchařské výsluní trvala dlouhé roky a byla vše, jenom ne přímočará.

Když se Julia v roce 1948 přestěhovala s manželem Paulem, který pracoval v diplomacii, do Francie, nemluvila francouzsky a o zemi galského kohouta nevěděla téměř nic. Netrvalo však dlouho a Paříž si doslova zamilovala. Nadšení z francouzské kuchyně ji přivedlo i do proslulých kurzů Cordon Bleu, které změnily její život navždy.

Přestože se Juliino studium v Cordon Bleu neobešlo bez potíží, díly nevšednímu zápalu a pracovitosti nabyla tolik vědomostí, že mohla začít vést vlastní kurzy vaření. Brzy se spojila se stejně nadšenými gourmettes, Simone Beckovou a Louisette Bertholleovou, a společnými silami se pustily do psaní přelomové kuchařky Umění francouzské kuchyně.

Memoáry Julie Childové jsou plné báječných příběhů spojených s francouzskou kuchyní a pozoruhodnými lidmi, které Julia během svého života poznala. Navíc jsou jejím osobitým vyznáním lásky k Francii, Paříži, Francouzům a francouzskému životnímu stylu a velkou „lovestory“ s Paulem Childem, s nímž prožila téměř padesát let harmonického manželského života.



Moje hodnocení: 5 z 5

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji nakladatelství Jota.
Nakladatelství Fragment
Knihu zakoupíte ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.