RC: Tichá holka - Torey L. Hayden


Autor: Torey L. Hayden
Nakladatelství: Portál
Počet stran: 320
Název v originále: Beautiful Child
Série: -------
Anotace
Sedmiletá dívenka, která nemluví, a okolí se zdá, že vůbec nevnímá, že jsou kolem ní nějací další lidé. A spolu s ní se ve třídě sejdou další problémové děti, které by v běžné škole nestačily svým vrstevníkům, prožily různá traumata a potřebují speciální péči. Hrdinka knihy Vendy trpí elektivním mutismem a zpočátku se všichni domnívají, že pravděpodobně neslyší. Časem ale její učitelka Torey zjistí, že Vendy „pouze“ nemluví. Co za tím stojí? Problematické rodinné zázemí a traumata z raného dětství „mohou“ za to, že Vendy mlčí a mlčí. Společnost ostatních dětí ve třídě i pochopení učitelky ale pomohou tomu, že dívenka opustí hradbu svého mlčení.
Knihu uvítají zájemci o skutečné příběhy s psychologickou tematikou, lidé, kteří se věnují práci s dětmi s handicapem a poruchami chování.

Příběh nás zavede do speciální třídy, ve které najdeme plno různorodých dětí. Naším hlavním hrdinou bude ale sedmiletá Afroameričanka Venus.  Ta žije ve velmi komplikované rodině a sama dochází do speciální třídy.. a nemluví. Už tedy ze začátku se zdá býti příběh komplikovaný, ale to ještě není vše.
Nejen že Venus nemluví, ona dokonce ani nevnímá a nereaguje na vnější podněty. Z toho ale stačí nějaký impuls a do Venus jako by vjeli všichni čerti a ona se začne chovat (skoro) až agresivně. Učitelé si její chování vysvětlují, jako důsledek jejího mentálního postižení či hluchoty a víc se tím zabývat nechtějí.

Když se ale na začátku roku objeví ve třídě učitelka Torey, věci ze dají do pohybu, jelikož Torey to nechce nechat jen tak.
Společně s Torey se dostáváme do této speciální třídy a jsme svědky toho, jak s těmito dětmi jednat. Všechny své postupy, které vytváří speciálně pro tyto děti, v knize otevřeně popisuje a my tak můžeme naplno vidět do zákulisí školy.
Velkým oříškem je ale stále Venus. Stále nereaguje a nechytá se tak jako ostatní děti. Torey se tedy začne snažit vytvářet aktivity speciálně pro ni a věnuje jí péči navíc.
Postupně se před ní začne odkrývat příčina Velusiny poruchy a Torey tak zjistí, že všechno není tak jasné, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Tichá dívka byla kniha, která pro mě žánrově byla velkou neznámou. Ještě jsme nečetla žádnou knihu, která by byla zaměřená pedagogicky, takže je jasné, že jsem vůbec nevěděla do čeho jdu. Musím ale říct, že jsem byla velmi překvapena. Příběh se četl dobře, což bylo zapříčiněno asi hlavně tím, že mi sedla „hlavní hrdinka“ (tj. Torey).
Konečné rozuzlení bylo sice celkem předvídatelné, ale ani tak to neubralo na celkovému dojmu z knihy.

Pokud vás zajímají knihy o dětech, jejich chování či knihy zaměřené pedagogicky, Tichá holka vás bude určitě bavit. Je to rozhodně netradiční kniha, která ozvláštní vaši knihovnu. ☺



Hodnocení: 3,8 z 5

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Portál ☺

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.