Druhá dcera - Lauren Villig

Autor: Lauren Willig
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 283

Název v originále: The Other Daughter
Série: -------
AnotaceRachel Woodley vyrůstala s rodiči, kteří se navzdory své chudobě snažili žít na úrovni. Nyní pracuje ve Francii jako vychovatelka, když tu dostává zprávu, že její matka zemřela. Svíraná žalem se vrací zpátky do rodného městečka v Anglii, aby mohla vyklidit chalupu, v které matka žila. Při úklidu najde na výstřižku z Londýnského společenského časopisu fotografii svého otce, datovanou tři měsíce zpátky. Vždyť jí řekli, že její otec dávno zemřel! Ve skutečnosti je ale vlivným a váženým hrabětem a na fotografii mu po boku stojí jiná jeho dcera – ta legitimní. Z toho jasně vyplývá, že Rachel jeho legitimní dcerou není. Všechno, co si myslela, že ví o sobě a své minulosti, je lež! Dokonce i její jméno!

Rachel je stále ještě otřesena smrtí své matky a nyní navíc plná hněvu. Taková zrada! Pod falešnou identitou se přestěhuje do Londýna a rozhodne se proniknout mezi tamní zlatou mládež – mladé aristokraty, kteří „vymetají“ jeden večírek za druhým. Její cíl je jasný – odhalit otcovu proradnost a zničit pohádkový svět, ve kterém žije s její nevlastní sestrou. Brzy se však objeví dva zádrhely: Rachel zjistí, že její nevlastní sestra Olivia nemá vůbec snadný život a začne k ní chovat sympatie. Co je však horší, Rachel se možná zamilovala do Oliviina snoubence…



" Nejde o žádnou podobu." David se v křesle narovnal a mluvil tichým, ale jasným hlasem. "Hrabě z Ardmoru vypadá jako tvůj otce, protože to je tvůj otec."


Vyrůstat odmalička jen s matkou není rozhodně žádné peříčko. Své by o tom mohla vyprávět Rachel Woodleyová, hlavní hrdina našeho příběhu, které osud přichystal právě takovouto svízel. Svého otce si pamatuje jen z útlého dětství, kdy ho jako malá viděla naposledy. Poté už se u nich doma neukázal a netrvalo dlouho a ony zjistily, že zemřel. Rachel tuto zprávu brala velmi špatně, a i když měla nade vše milující matku, přeci jen jí v srdci zůstalo prázdné místečko.
Nyní je už samostatnou ženou a živý se jako vychovatelka dětí ve Francii a její minulost ji už netrápí. Znenadání ale přichází i o svou milovanou matku, která umírá v její rodné Anglii a Rachel se najednou ocitá na světě úplně sama. Její dosavadní život se najednou zhroutil jako domeček z karet a ona se s velkým žalem musí vrátit do Anglie, aby převzala majetek, který jí po matce zbyl.

Když probírá všelijaké fotografie a věci, pět se ponoří do své minulosti a vzpomínek na ni. Ovšem to co mezi těmito věcmi najde, by ani ve snu nečekala. Mezi matčinými věcmi objeví pouhé tři měsíce starý výstřižek z novin londýnského časopisu, na kterém uvidí svého otce s dívkou, která je podle popisku jeho dcera. Rachel v tu chvíli prožívá šok.

Vždyť jí řekli, že zemřel! Je tohle opravdu její otec, nebo jen někdo kdo je mu tak moc podobný? 

Rachel začne v Londýně pátrat a díky svému strýčkovi zjišťuje, že onen pán na fotografie z novin je opravdu její otec. Prvotní šok najednou vystřídá vztek. Celé roky na svého otce vzpomínala v dobrém a najednou se cítí zrazená. Zatímco ona s matkou žily skromný život a musely se spolehnout jedna na druhou, její otec nejen že byl stále naživu, ale také si očividně pořídil novou rodinu.
Rozhodne se, že nebude jen tak stát v ústraní - zapomenutá. 
Proč by to svému otci měla ulehčovat?! On se na ně tenkrát také neohlížel!
V realizaci jejího plánu jí bude pomáhat přítel jejího strýce Simon Montford, který ji , díky své profesi novináře, sežene věrohodné jméno i minulost.
Z nesmělé Rachel se tedy najednou stává světaznalá Vera Mertonová
Změní svůj dosavadní šatník, začne se dostávat do kruhů vyšší společnosti a užívá si najednou docela jiného života, než na jaký byla zvyklá. Ovšem první setkání s její nevlastní sestrou ji jako studená sprcha opět stáhne do reality. 
Rachel si neustále klade otázku : "Co má ona a já ne? Proč jsem právě já ta druhá?"
Trápí ji, že si otec vybral tuhle dceru místo té, která ho věrně čekala doma. A když se k tomu setká se sestřiným pohledným a příjemným snoubencem, její nevraživost vůči osudu ještě vzroste.
Podaří se Rachel setkat s jejím otce? Dosáhne nakonec opravdu toho po čem touží?


Tento historický román je moc pěkné čtení, které čtenáře zavede do staré Anglie mezi smetánku a dokonale mu ukáže její život. Byly zde dokonale vykresleny všemožné dýchánky, které byly v té době populární a také přepychová sídla, která tito lidé obývali. 
Rachel oproti tomu byla prototypem obyčejné dívky, která se nevyžívala v krásných róbách, ani v navštěvování podniků. 
Její proměna ve Veru byla tedy příjemným zpestřením celého příběhu, jelikož se díky ní odehrálo nespočet vtipných situací a Rachel se tak nějak v příběhu víc uvolnila.


Také vedlejší postavy, jako např. Simon, Rachelin strýček či její nevlastní sestra s přáteli, měly v příběhu důležitou roli a dodaly mu na celkovém spádu. Příběh tak utíkal jako voda a člověk s každou další stránkou čekal, kdy Rachel udělá onen zásadní krok a pravda vyjde najevo.

Druhá dcera mě velmi mile překvapila, bylo to pohodové čtení, ve kterém jsme našla kousek ode všeho - napětí, humor i lásku. Jsem moc ráda, že jsem si knížku přečetla, jelikož to byl originální příběh, jehož čtení jsem si moc užila.☻


Hodnocení4 z 5 
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský a Knihy Omega.
Knihu Druhá dcera zakoupíte v knihkupectví Knihy Dobrovský.

2 komentáře:

  1. Teď o téhle knize čtu snad všude. Taky si ji musím přečíst! :) Krásná recenze :).

    OdpovědětVymazat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.