RC: Sladká nevděčnice - Marcela Serrano

Autor: Marcela Serrano
Nakladatelství: Host
Počet stran: 231
Série: ---------
AnotaceDvacet povídek o ženách, jejichž hlasy a příběhy se vryjí do paměti ohnivým písmem.
Existují nitky, které spojují vnitřní svět žen kdekoliv ve světě: v balkánských uličkách, v Santiagu de Chile i v kraji La Mancha. Občas je to síla smíchu, hodnota přátelství, lásky nebo sexu; jindy zase strach z vyprázdněného manželství, lidského pokrytectví, samoty nebo opuštění blízkým člověkem.

Marcela Serranová znovu prokazuje svůj talent proniknout do ženské duše a psychiky. Přináší povídky o ženách křehkých i silných, mladých i zralých, odvážných i bázlivých, hospodyňkách i intelektuálkách a opět se vrací se svým citlivým, moudrým a někdy až krutě pravdivým vhledem do ženského světa.



Obálka: Od této autorky se mi už líbila obálka Deseti žen a u Sladké nevděčnice tomu nebylo jinak. Mám ráda drahé kameny a tady jimi byla posetá celá přední strana, což vypadá moc pěkně. ☺ Obálka působí jednoduše a zároveň vkusně. ;)

Vazba: Knížka je sice relativně tenká, ale jak už to u „Hostovských“ knížek bývá, i tato má pevné desky. K jejich knížkám o ale sedí, takže ani nevadí, že to není žádné rozsáhlé dílo. Vizuálně je Sladká nevděčnice vážně povedená. ☺

Hlavní hrdina/ka: Toto dílo je sbírkou dvaceti povídek, ve kterých vystupuje pokaždé jiná hlavní hrdinka. Vesměs všechny hrdinky v knize byly středního věku a buď nám vyprávěly co se jim děje právě teď, nebo se naopak vrátily do své minulosti.
Setkáváme se například s Anou Maríou, již dvacet let vdanou ženou, která netoužila po ničem jiném než zestárnout se svým manželem a být s ním šťastná. Všechno tomu také nasvědčovalo, avšak stačila jedna malá cysta na prostatě a posléze výklad tarotu a její život nabral naprosto jiný směr.
Nebo s ženami, které nudí stereotyp a chtěly by ve svém životě něco změnit. 
Ale bohužel také s těmi, které jsou v životě nespokojené a vše co mají si musejí těžce vybojovat.
Každá povídka byla úplně jiná, a přesto si byly něčím podobné. Všechny byly spojeny ženami, které ve svém životě něco řešily-ať už pozitivního či negativního.

A většinou to byly právě povídky s pochmurnou atmosférou v nichž měla hlavní hrdinka těžký život.


Zde Dulcinea odpočívá,
Třebas to byla žena statná,
Vzala ji též do nenávratna
smrt, která prach a popel schvívá.

Byla spíš pyšná nežli snivá,
Zpola už jako dáma žila:
Quijota láskou roznítila,
Rodná ves její o ní zpívá.


Moje hodnocení: Každá povídka byla úplně jiná, ale všechny byly zvláštní. Autorka použila velmi zvláštní a pro ni zřejmě specifický způsob psaní příběhu, takže jsem si na něj musela ze začátku zvyknout.
Od této autorky jsem ještě nic nečetla, takže jsem ani nic od této knížky dopředu neočekávala. Byla jsem 
tedy docela zvědavá, co si pro čtenáře autorka připravila.


Celkově kniha nebyla špatná, ale nebylo to moc oddechové čtení. 
Všechny povídky byly v pochmurném duchu,  takže jsem pořád čekala, že to skončí nějak špatně.
Sladká nevděčnice nebyla úplně pro mě to pravé, ale to samé nemusí platit pro vás. Pokud vás její anotace zaujala, nebo pokud jste již četli Deset žen a tvorba této autorky se vám zalíbila, tak se do Sladké nevděčnice pusťte. ;)

Hodnocení: 3 z 5
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví ☺
Knížku můžete zakoupit ZDE. ☺

1 komentář:

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.