RC: Pálenka (Prózy z Banátu)- Matěj Hořava

Autor: Matěj Hořava
Nakladatelství: Host
Počet stran: 124
Série: -------
AnotaceRumunsko. Banát. Odlehlé hory nad Dunajem. Vesničky, v nichž už téměř dvě století žijí čeští krajané. Svět, ve kterém se zastavil čas. Do jedné z těchto vesnic přijíždí mladý učitel z Moravy. Přijíždí, aby zapomněl. Ale každodenní realitu venkovského života a nesmělé pokusy začlenit se do uzavřené komunity mu postupně čím dál tím více zastiňují právě neodbytné vzpomínky. V odloučenosti a samotě, uprostřed omamných banátských scenerií jako by náhle každá maličkost upomínala na dětství, trpká léta strávená v gymnastické tělocvičně, ztracené ženy, cesty, útěky...





Chtělo by se říct, že dokonalá práce s rytmem jazyka je pro tento nevšední debut vším — kdyby toho v něm zároveň nebylo o tolik víc.  - Jan Němec


Knížka měsíce v redakci Host Brno.

Obálka: Pálenka má hodně zvláštní obálku. Ze začátku jsem ke knížce Pálenka nedokázala přiřadit můru, která je na obalu..a celkově jsem byla z obálky v rozpacích. Když jsem se ale do knížky začetla, zjistila jsem, že obálka je přesně taková jako knížka-zvláštní! A taky jsem přišla na kloub můře-neboli bourci morušovému :D→v knize je po něm pojmenovaná jedna z kapitol ;)

Vazba: Tak jako, zatím, všechny knížky u Hostu i tato knížka je v pevné vazbě. Je to opravdu  tenká knížečka, ale svou vazbou krásně zapadá do repertoáru knížek od nakladatelství Host ;)

Hlavní hrdina/ka: Od začátku nás knížkou provází mladý učitel, který se v každé kapitole zamýšlí nad svou minulostí. Jeho příběhy nám vyprávěl bez přikrášlení, prostě tak, jak to cítil. Bylo opravdu zajímavé představovat s všechna prostředí, domy, lidi kolem něj, tak jak nám to líčil-do úplných podrobností.
Vyprávěl nám o svých zážitcích-dobrých i špatných, aniž by v knížce něčeho litoval, na vše měl svůj názor a postoj, kterým to dával najevo.→Například u povídky Pálenka, jako my všichni, i náš vypravěč si pod tímto pojmenováním představí průzračnou tekutinu, která v určitém množství dokáže s člověkem dělat divy.
Ze začátku se nad ní zamýšlel z hlediska jejího vzniku: je ze sladkých švestek, které najdeme ve švestkovém sadu. 
Záleží také na odrůdě švestek-tu poznáme podle barvy a tvaru švestek, a pak následuje proces zrání a proces výroby tohoto alkoholu.
Vypráví nám, jak působila pálenka na něj-jak ji pil s přáteli(tím poukazuje na to, že při pití se lidé snadno baví a přátelí), jaké měl pocity, když trošku "přebral" a jak se dalšího rána probudil, jako znovuzrozený,  pod stromem→jelikož neměl sílu dojít až domů.
A v dalších příbězích se dozvídáme o spoustě dalších zajímavých událostí, které zažil ;)



~Pálenka ze švestek a kulovatek, to je krev tohoto kraje~


Moje hodnocení: Knížky od nakladatelství Host mám hodně ráda-začalo to Achilleovou písní, přes Kostičase, takže když jsem měla možnost přečíst si Pálenku neváhala jsem! :)
Jako první mě knížka překvapila svou tloušťkou-je opravdu velmi tenká!, proto jsem byla zvědavá, o čem knížka bude.
Dalším překvapením bylo, že knížka neobsahuje celistvý příběh, ale jednotlivé příběhy, podle kterých byly pojmenovány i jednotlivé kapitoly. Bylo jich celkem hodně-43 (některá kapitola měla třeba jen 3 stránky)

Co se týče stylu autora, tak ten byl velmi zvláštní..ale zároveň moc dobrý! Celé kapitoly byly jeho vyprávěním (z pohledu učitele), a tím, že hodně používal úvahy, dostával se i do kontaktu se čtenářem ☺
V Pálence autor vykreslil opravdu moc pěkné vesnické prostředí, které jsme si mohli představit a být na chvíli jeho součástí... Ano, jakmile se do knížky začtete, budete si připadat, jako kdybyste opravdu byly v odlehlých horách, chaloupkách, nebo na zelných loukách posetých rozkvetlými stromy. 
Autor pro nás připravil velmi příjemné čtení, u kterého se čtenář také nad určitými věcmi zamyslí a ocení tuto vážně zvláštní knížku ;) 
Pro mě bylo na celé téhle knížce zajímavé to, že zde autor řešil mnohdy i banální věcí, po kterých i pojmenoval kapitoly-tak například Autobus, Salto mortale (u téhle "povídky" jsem byla obzvlášť překvapená, jaký příběh napsal autor o tak obyčejné věci, jako je salto), nebo již zmiňovaná Pálenka. S každým tímto pojmem jsme se v našem životě setkali, ale nevěnovali jsme mu takovou pozornost a asi jsme nad ním ani doma nedumali. To že si tedy autor vybral právě takové věci mě překvapilo, ale  na druhou stranu mi to přišlo, jako moc dobrý nápad, protože je lepší psát o něčem, co každý čtenář zná, takže snáz pochopí autorovu myšlenku :)
Pálenka pro mě byla rozhodně velmi zajímavým čtením a já si myslím, že se bude líbit každému, kdo má rád příběhy ze života, přírodu, vesnice a příběhy, které jsou trochu "těžší"-v tom smyslu, že se u nich čtenář zamýšlí, protože to u něj Pálenka určitě vyvolá ;)



Hodnocení:  3,5 z 5
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví
Knížku můžete zakoupit ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat

© My book world..
Šablona od Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.